1. Media

Välj typ av media

Bild

Ladda upp en bild genom att klicka på knappen ”Lägg till bild” i Prata plats applikationen. I dialogrutan som kommer upp lägger du enkelt till en bild genom att dra och släppa bilden från en mapp på din dator.

Video

Gå till videon på Youtube eller Vimeo och kopiera webbadressen. Återgå till Prata plats applikationen och klistra sedan in adressen i fältet ”Fyll i URL”. Du ser nu en förhandsgranskning av videon.

Bädda in

Bädda in valfri media så som PDF, kartor, 3D-modeller och 360-rundturer. För att det ska vara möjligt att bädda in media behöver den finnas tillgänglig via en tjänst på internet.

  • PDF – Ladda upp din PDF till Google Drive. Dubbelklicka eller högerklicka på den och välj ”Förhandsgranska”. Uppe i högra hörnet ser du tre prickar, klicka på dem och välj ”Öppna i nytt fönster”. Klicka på de tre prickarna igen och välj ”Bädda in objekt”. Kopiera adressen och klistra in i Prata plats applikationen.
  • Karta – Via Mapbox kan du skapa dina egna kartor som du enkelt bäddar in i Prata plats. Mapbox finns tillgängligt som både gratis- och betalversion. Läs mer om kartor
  • 3D – Via Sketchfab kan du ladda upp dina 3D-modeller som du enkelt bäddar in i Prata plats. Sketchfab finns tillgängligt som både gratis- och betalversion. Läs mer om 3D
  • 360 – Via Roundme kan du skapa en 360-rundtur som du enkelt bäddar in i Prata plats. Roundme finns tillgängligt som både gratis- och betalversion. Läs mer om 360

Webbsida

Du kan enkelt visa en hemsida genom att klistra in hemsidans webbadress i fältet ”Fyll i URL” i Prata plats applikationen. Det är dock inte alla hemsidor som tillåter att visas. Det brukar exempelvis inte gå att visa en kommunwebb.

Beskrivning

Lägg till en titel och en beskrivning som är kopplad till din media.

2. Dialog

Lägg till formulär

Logga in på ditt Google-konto och gå till Google Forms. Skapa ett nytt formulär eller välj någon av de färdiga mallarna. Klicka sedan på ”Skicka” högst upp i formulärredigeraren. Här kan du välja mellan e-post, länk och bädda in. Välj ”Bädda in HTML” och kopiera adressen. Återgå till Prata plats applikationen och klistra in adressen i fältet.

Dialogrutan

Knapptext till formulär

Välj den text som ska stå på knappen som leder till formuläret. Exempelvis: Lämna dina synpunkter. Om du lämnar fältet tomt visas inte knappen och formuläret tas bort för användaren.

Knapptext till kommentarer

Välj den text som ska stå på knappen som leder till kommentarsfältet. Exempelvis: Ställ en fråga. Om du lämnar fältet tomt visas inte knappen och kommentarsfunktionen tas bort för användaren.

Information

Lägg till en titel och beskrivning kopplat till dialogen som förklarar för användaren att det är här dom kan lämna in sina synpunkter.

3. Övrigt

Välj färgtema

Välj det färgtema som passar dig och ditt projekt bäst. Om du skapar ett Google formulär kan du välja från samma förvalda färgteman i formulärredigeraren.

Avancerat

Egen anpassad CSS

Ge din dialog en personlig touch genom att styla den med anpassad CSS. Du kan exempelvis välja ett eget färgtema med hjälp av RGB värde och följande kod:
:root {
--primary-color: 232,85,141;
}

Meta beskrivning

Meta beskrivning visas exempelvis i Google’s sökresultat tillsammans med titeln. Google genererar automatiskt en beskrivning med innehåll från din dialog. Men vill du specificera en egen har du möjlighet att göra det här.